Családegyesítés

Magyar állampolgár házastársa, családtagja kérelmezheti a magyarországi tartózkodási engedélyt. Azonban a leggyakrabban az ilyen típusú tartózkodási engedély kérelmeket utasítják vissza a hatóságok. A színlelt házasságkötések nagy száma miatt a családegyesítéssel kapcsolatos kérelmeket különös figyelemmel vizsgálják a Hatóságok és a házasságkötés ellenére is gyakran nem engedélyezik a kérelmezőnek a beutazást. A családegyesítéssel kapcsolatban számtalan tévhit és pontatlan információ kering az emberek között. Nagyon sok kérelmet eleve hibásan nyújtanak be és ezért a családegyesítéssel kapcsolatos tartózkodási engedély kérelmeket utasítják vissza a legnagyobb számban. Ha már valakinek visszautasították a tartózkodási engedély iránti kérelmét, akkor utána mindig lényegesen nehezebb új sikeres kérelmet beadni, ezért az engedély kérelem benyújtása előtt mindig konzultáljon díjmentesen munkatársaink egyikével.

TÉVHITEK A CSALÁD EGYESÍTÉSSEL KAPCSOLATBAN

1. "A HÁZASSÁG KÖTÉS UTÁN A HÁZASTÁRS AUTOMATIKUSAN TARTÓZKODÁSI ENGEDÉLYT KAP..."

Ez az egyik legelterjedtebb téves információ. Sokan hiszik azt, hogy házasság kötés után házastársuk majd automatikusan megkapja a magyar tartózkodási engedélyt. Ez azonban nincs így! Ha a házastárs nem tudja bizonyítani, hogy biztosítani tudja a Magyarországon tartózkodás feltételeit, akkor a kérelmét egészen biztos, hogy elfogják utasítani. Melyek azok a feltételek, amelyeknek mindenféleképpen meg kell felelni:

Rendelkezni kell a Magyarországon tartózkodást biztosító anyagi háttérrel!

A leggyakoribb visszautasítási ok az, hogy a kérelmező "a Magyarországon történő tartózkodáshoz nem rendelkezik anyagi fedezettel" Ha a Hatóságok számára nem bizonyított, hogy a kérelmező tudja fedezni a Magyarországon tartózkodásának költségeit, akkor biztos, hogy nem engedélyezik a beutazását illetve itt tartózkodását. Legalább 3-4 millió forintnyi megtakarítást vagy legalább 200 000 forintnyi jövedelem kell a Magyarországon tartózkodáshoz. Azt nem fogják elfogadni, hogy "majd Magyarországon keres munkát....". Ha valaki a Magyarországon tartózkodását munkabérből akarja fedezni, akkor "Munkavállalás célú tartózkodási engedély" iránti kérelmet kell beterjesztenie. Ennek azonban feltétele, hogy magyarországi munkáltatótól munka ajánlata legyen! Megfelelő feledzet lehet egy magyar állampolgár költségvállaló nyilatkozata, de ilyenkor a költségvállaló anyagi hátterét vizsgálja meg a hatóság.

2. "A HÁZASSÁG KÖTÉS UTÁN MAGYARORSZÁGON IS BE LEHET ADNI A KÉRELMET..."

Gyakori hiba, hogy a kérelmező turista vízummal Magyarországra jön és itt megkötik a házasságot, majd Magyarországon adják be a tartózkodási engedély kérelmet. Magyarországon azonban csak a jogszabályban felsorolt országok állampolgárai adhatják be tartózkodási engedély kérelmüket. A legtöbb harmadik országbeli állampolgár nem! Ez alól a házasságkötés sem ad felmentést. Ha arra nem jogosult személy adja be a Magyarországon a tartózkodási engedély kérelmét, akkor azt vizsgálat nélkül elutasítják.

3."NÉMETORSZÁGBAN FOGUNK DOLGOZNI MAGYARORSZÁGON CSAK A KÉRELMET ADJUK BE..."

A magyar hatóságok nem adhatnak ki engedélyt arra, hogy a kérelmező egy másik országban tartózkodjon. Ha valaki Németországban, vagy Nagy Britanniában kíván élni és dolgozni, akkor azt ott kell kérvényezni.

4. A MEGFELELŐ KÉRELMET KELL BEADNI!!

A család egyesítéssel kapcsolatos eljárások meglehetősen bonyolultak. Nem mindegy például, hogy a kérelmező "Családi együttélés biztosítása célú tartózkodási engedély"-t, "Magyar állampolgár családtagja tartózkodási kártyát" vagy "EGT állampolgár családtagja tartózkodási kártyát" kérelmez. A nem megfelelő kérelmeket elutasítják. Ennek elkerülésé érdekében forduljon hozzánk és kérje ingyenes tanácsadásunkat.

vissza

Kapcsolat

FIRST IMMIGRATION
1074 Budapest, Dohány u. 12-14.
+36 70 308 5783
info@firstimmigration.hu
WECHAT: FirstImmigration
flag-turkey.png
flag-china.png
magyar.png
flag-russia.png
flag-vietnam.png